RUT-avdraget

RUT är en förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt. I dagligt tal säger man rut-avdrag när man talar om möjligheten att få ett skatteavdrag för husarbete. Det kan vara städning, barnpassning, tvätt eller trädgårdsarbete. Avdrag får man bara för arbetskostnad inte för material.

Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag och du får dra av högst 50 procent. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag.

Från och med 1 januari 2016 gäller följande för rutavdraget:

  • Rutavdraget medges fortfarande med 50% av arbetskostnaden men maxbeloppet minskas till 25 000 kr för personer som inte fyllt 65 år.
  • Har du fyllt 65 år vid årets ingång har du fortfarande rätt att göra Rutavdrag upp till 50 000kr.

  • Rutavdrag för städning begränsas till att endast innefatta enklare städning eller annat rengöringsarbete samt flyttstädning.

 VEM HAR RÄTT TILL RUTAVDRAG?

Grundkravet för utnyttjande av rutavdrag är att arbetet är utfört i köparens bostad. Köparen kan även få avdrag för arbeten som utförs i föräldrarnas bostad förutsatt att köparen har betalat för arbetet. På skatteverkets hemsida kan ni läsa mer om vad som räknas som bostad och vad som ger rätt till rutavdrag

UTÖKADE RUTTJÄNSTER

Från och med den första augusti 2016 har antalet tjänster för rutavdraget utökats. De nya reglerna innebär en utökning av trädgårdstjänster samt att flytt- och enklare it-tjänster ger rätt till rutavdrag. Mer information om utökade tjänster från 2016

HJÄLPA EN PERSON
Behöver du hjälp med något hemma så kan det vara så att du har rätt till rut-avdrag för det. Här nedan finns några exempel.

Rutavdrag ges för att:

  • hjälpa en person med hygienen samt att klä på och av sig.
  • följa med en person på promenader och enklare ärenden, till exempel till vårdcentral, bank eller butik.
  • hjälpa till med att betala räkningar, laga enklare mat, mata och läsa högt.
  • Skotta snö på uppfarter, hus- och garagetak samt gårdsplaner ta bort istappar röja snö, sanda och salta trottoarer om kommunen kräver att fastighetsägaren håller trottoaren is- och snöfri.

VAD BLIR PRISET?
Priset är 344:- / h.  Efter RUT blir priset: 172kr / timme.
Vi gör RUT-avdraget det vill säga skickar in till Skatteverket, så den faktura du får från oss är på 172kr/timme inkl moms.
När det är dags att deklarera så har Skatteverket alla uppgifter och du behöver inte göra något. (Gäller dig som har en ”vanlig” så kallad förenklad deklaration).

EXEMPEL
Hemstäd 1 timme per vecka = 172:- X 4 veckor = 688kr
+ material 50kr månad = 738kr.

TOTALT: 738Kr

Tillägg:
Pappersfakruta via post: + 40kr
Faktura via e-post: 0kr
Resekostnad utanför tätorten: 25kr / mil

Restidsersättning tillkommer i den händelse att resa ska göras utanför tätorten.

SAMMANFATTNING

Du får skattereduktion för följande tjänster när de utförs i eller i anslutning till din bostad, ditt fritidshus eller hos dina föräldrar. Nedan kan du se några exempel som är berättigade till RUT-avdrag.

Städning

Reparation av vitvaror

Gräsklippning, snöskottning

Barnpassning, hämtning och lämning vid förskola

FULLSTÄNDIG INFORMATION OCH VILLKOR

Är du osäker på om du är berättigat att göra rutavdrag?
Läs Skatteverkets information ”exempel på rutarbete”

På skatteverkets hemsida www.skatteverket.se hittar ni mer detaljerad information kring om vad som gäller för RUT-avdraget.

Fast pris, erfaren personal, full diskretion

Här finns vi

Adress

Volgsjöstrand 5
91232 Vilhelmina

Städcentral

Volgsjöstrand

Telefontid bokning

Vardagar
Kl.09.15 -11.00
Kl.13.00 – 15.00

Tfn: 070-360 02 41

12 + 14 =